top of page

A Pallavicini kastély

A Sándorfalva főterének közelében, hangulatos park közepén álló, felújított Pallavicini kastély termeiben állandó és időszaki kiállítások is helyet kapnak, de az állandó nyitva tartással működő, akadálymentes épület alagsorában hangulatos kávézó is várja a látogatókat.

A hajdani őrgrófi család kastélyának felújításával nemcsak városunk épített emlékeinek megőrzését igyekeztünk – az eredeti falszerkezetek és épületelemek lehető legkisebb sérülésével – minél jobban megvalósítani, de célunk volt, hogy életkép-szerűen berendezett tárlatainkkal felvillantsuk az 1945 előtti vidéki társadalom különböző rétegeinek életviszonyait is.

Ennek megfelelően a Pallavicini Emlékszobában állandó tárlaton mutatjuk be az őrgrófi család történetét és mindennapjait felidéző emléktárgyakat, bútorokat és dokumentumokat. 

Ez a kiállítás azért is egyedülálló a maga nemében, mivel másutt nem tapasztalható részletességgel mutatja be a dél-alföldi arisztokrácia – azon belül is az ún. Mindszent-algyői uradalom és a grófi család –, valamint az alkalmazásukban élők egykori életét. 

Az Uradalmi Teremben és a Kelemen Kristóf teremben(sándorfalvi születésű szobrászművész) Sándorfalva történetét és népéletét mutatjuk be. Az érdeklődők különféle dokumentumok, korabeli képek megtekintésével pillanthatnak bele településünk múltjába. A tablókon vendégeink olvashatnak városunk alapításáról és alapítójáról, fényképeken és leírásokon keresztül ismerkedhetnek meg a térségünkre jellemző népi építészettel és gazdálkodással, valamint az egykor és mai civil szerveződésekkel.

A Pallavicini Kastélyban kaptak méltó helyet Budai Sándor népművész naiv festményei, és Sándorfalva Díszpolgárainak tablói.

A Kastély Díszterme biztosít méltó környezetet időszaki kiállításaink során a helyi vagy Sándorfalvához kötődő alkotók, képzőművészek, kézművesek munkáinak, néprajzi tárlatoknak.

A nagyméretű terem elegáns bálteremként, konferenciák helyszíneként és komolyzenei koncertek számára alkalmas akusztikája miatt hangversenyteremként is funkcionál, illetve házasságkötések illő helyszíne.

 

Bővebben a linkre kattintva olvashatnak: www.vendegvaro-sandorfalva.hu

bottom of page