top of page

Útravaló a Szerbiába vagy Szerbián átutazók számára

 

A határátlépés az M5 autópályán Röszke – Horgos irányába a legkézenfekvőbb (R1-H1), vagy pedig Tompa- Kelebia (T-K) határátkelőhely. Nyári időszak és ünnepek alkalmával ajánlatos a közúti határátkelőket megcélozni, mint Röszke-Horgos közúti határátkelő        (R2-H2), Ásotthalom - Királyhalom (Á-B), Bácsalmás-Bajmok (B-B).

Határátlépéssel kapcsolatos információkról a Facebookon található nyilvános csoportban tájékozódhat: https://www.facebook.com/groups/Hatarfigyelok/  vagy pedig töltse le az ingyenes határfigyelő applikációt a telefonjára a Play áruházból: BORDER WATCHER.

(A fenti zárójeles jelzések az alkalmazáson belüli és a Facebook csoport jelzései.)

A határt Magyar Állampolgárok SZEMÉLYI IGAZOLVÁNY vagy ÚTLEVÉL felmutatásával léphetik át.

A röszkei és a kelebiai határátkelőn lehetőség van pénzváltásra, valamint a határ utáni első üzemanyagtöltő állomáson. Az aktuális forint-dinár árfolyamról itt kaphat információt: https://arfolyam.iridium.hu/RSD . Szerbiában, ugyanúgy, mint bármelyik másik külföldi államban, bankkártyás fizetésre is van lehetőség, A forintot középárfolyamon váltja dinárra, tehát ajánlott ezt a fizetési módot választani!

Az üzemanyagtöltő állomásokon lehetőség van felfrissülésre is, egy kávé illetve reggeli, vagy ebéd erejéig.

A határátlépés után az autópályán is és a közutakon is van tankolásra lehetőség. Az üzemanyag árak hozzávetőlegesen megegyeznek a magyarországi árakkal.

Az autópályán fokozott ellenőrzés van érvényben, érdemes betartani a maximális 130km/h sebességet. Az autópálya használati díját a kijáratoknál elhelyezett pénztáraknál tudja fizetni dinárban és euróban. A legkisebb elfogadott euró címlet az 50 centes.

A közutakon is fokozott az ellenőrzés, ajánlott betartani lakott településen az 50km/h, lakott területen kívül a 80km/h sebességet.

 

Szerbiába érve érdemes az FM 92,5 MHz-re kapcsolni, Vajdaság legismertebb és legszínvonalasabb műsorral rendelkező Újvidéki Magyar Rádió frekvenciájára.

Egy napos kirándulás esetén a javasolt megállóhely Szabadka és Palics. Az autópályáról a Subotica Sever elnevezésű kijáratnál kell lekanyarodni. (Itt nincs fizetőkapu.) A lejárat után Palicson áthaladva jutunk Szabadkára. A Lipa Pékségben megvásárolt finom burek és joghurt elfogyasztása után, a Városháza, a Zsinagóga, a Népszínház és a Richl Palota, Kosztolányi Dezső szülőháza, a szecesszió ékköveinek megtekintése mára már kötelező része a délvidéki látogatásnak.

zsinagoga.jpg

Ajánlatos a belvárosi központi parkolóba parkolni, mert onnan az egész belváros elérhető, és csak itt van készpénzfizetési lehetőség távozáskor. Sajnos a külföldi telefonszámról elküldött sms formájában történő fizetés a kijelölt táblákkal jelzett parkolóhelyeknél nem lehetséges. A Szabadkai Piacon való vásárlás után, ahol forinttal is lehet fizetni minden elárusítónál, a város szívében található Boss Étteremben (https://www.bosscaffe.com/ ) javasoljuk elkölteni az ebédet. Ezután érdemes ellátogatni a Palicsi-tó partjára és Európa egyik legszebb állatkertjébe is, amely a tó partján ad otthont az állatoknak és a különleges botanikus kertnek. A tó partján megtekinthető a szintén szecessziós stílusú felújított Vigadó épülete, a Víztorony és a Női Strandon lévő kávézóban elfogyaszthatunk egy finom kávét. A tóparti vendéglők mindegyike rendelkezik hagyományos magyar konyhával, ha a séta közben megéhezne. (http://www.visitsubotica.rs/ )

A tó partján szállásfoglalásra is van lehetősége kiemelt partnerünknél, a Villa Vivien apartmanházban.

( Kuktin Szinisa  +38162232324, http://vivi.rs/ )

Egyéb falusias szállások illetve wellnesshotelek az alábbi linken érhetők el:

http://www.visitsubotica.rs/hu/szallashelyek

A délutáni tóparti séta és a frissen őrölt török kávé elfogyasztása után a Szabadkai Népszínház magyar társulatának előadását is van lehetőség megtekinteni: http://www.szabadkaiszinhaz.com/Jatekrend/

 

Amennyiben segítségre van szüksége hívja kapcsolattartónkat az alábbi telefonszámon:

(Kiss Fehér Zsófia) a +381637244788

palicsi-to.jpg

Amennyiben nem csak egy napot szeretne eltölteni Vajdaságban, keressen Bennünket az alábbi elérhetőségeken és segítünk Önnek megtalálni a legmegfelelőbb ajánlatot!

Kárpát-medencei Turizmus Egyesület

+36704280850

info@kmte.hu

www.kmte.eu 

Az útravaló innen tölthető le:

bottom of page