top of page

Édeskömény

(Foeniculum vulgare és Anethum graveolens)

Mindkét növényt a köznyelvben édesköménynek nevezzük, mindkettőnek ánizsos illata van, de egyiknek sem vastagodik meg a gyökérnyaka, amit fogyasztani lehet, mint az igazi édes köményé.

Sokan a kaporral is össze tévesztik ezeket a növényeket, amíg csak a levele van kifejlődve. A Foeniculum és a Anethum is egy túlméretezett kapor bokorhoz hasonlít, de ezek évelők vagyis évről évre az áttelelő gyökeréről újra és újra kihajt, a kapor viszont egy éves, a magját elszórja, illetve mi elvetjük évről évre és így marad fenn.

Foeniculum vulgare 2méterre megnövő, ernyős virágzatú évelő, ánizs aromájú magokat terem, amit kis mennyiségben teakeverékekbe is lehet használni, viszont a legfőbb értéke a növénynek a termete és a virága, amit jól alkalmazhatunk díszkertünkben, mint háttér növény, más magas évelőkkel és magas díszfű félékkel kombinálva. Kerítés mellé is ajánlott, rovarok és a méhek igen kedvelik. Virágzása júliusban kezdődik.

Ugyanez elmondható az Anethumról is. Ez a növény 160-170cm magasra nő meg a második évtől, dúsabb levélzetű, viszont támasztékot igényel, vagy vissza kell metszeni 40-50cm-re, amikor eléri a 130-140cm-t, hogy ne hajoljon el, ettől még ugyanúgy fog virágozni, csak kb. 10nap késéssel. Virága jól mutat csokrokban is. Virágzása júliusban kezdődik.

Vetése március és áprilisban, amikor már nem sáros a föld. Lehet sorba is vetni, de ajánlom hogy fél-egy négyzetméterbe bokor szerűen is elszórhatjuk a magját. Igénytelen növények. Ősszel az elszáradt felső részét tövig le kell metszeni, tavaszra kihajt.

image (2).png
image.png
image (1).png
bottom of page