top of page

Galambóc vára

Tekintélyt parancsoló erőd, ami a hegyről a Dunába nyúlik: ez Galambóc vára

Galambóc (más néven Golubac) egy falu és egy várrom Szerbiában. A vár az egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori vár Európában.  Ez volt Szerbia keleti végvára a Duna mellett. A török elfoglalta, és innen fenyegette Magyarországot.  Sajnos a modern kornak köszönhetően egy része a víz alá került, de így is nagyszerű látvány, ahogy a háborúkat és évszázadokat átélt erőd áll a folyó partján. Megmaradt falai és tornyai a régmúlt korok mementójaként emelkednek ki a meredek sziklafalakból és tekintenek le a Dunára.

A középkori szerb várat 1390-ben a törökök elfoglalták, de a magyaroknak sikerült visszafoglalni. Később egy áruló szerb kapitány 12 ezer aranyért a törökök kezére játszotta. Később Zsigmond király megpróbálta megint visszafoglalni, de a török túlerő miatt egyezséget kötött az ellenféllel. Amit persze a törökök megszegtek. Később Kinizsi Pálnak sikerült még egyszer megszereznie a várat, de a nándorfehérvári csata után Galambóc végképp elveszett a magyarok számára.

10 masszív torony védi a vár 3 belső gyűrűjét, ennek köszönhetően volt olyan nehéz elfoglalni az erődöt. Félelmetes szerkezete ellenére elég sokszor gazdát cserélt a vár az idők folyamán, de még a sok sok háború és támadások sem tudták elpusztítani vastag kőfalait. Az egyetlen dolog, ami a részleges pusztulását okozta, az maga a modern technológia.

1964-ben a Vaskapu gátnak köszönhetően a víz elöntötte a falakat. A parton magasra szökött az ár és a külső falakkal együtt a vár alsó szintjeit is ellepte a víz. Egyedül Galambóc tornyai látszottak ki. Ráadásul még egy utat is építettek az erődön keresztül, mert a magas vízszint miatt nem volt más lehetőség, nem tudták merre elvezetni a forgalmat. De még ez sem tudta véglegesen elpusztítani a várat. Így, hogy csak egy része látszik ki a vízből, még így is árad belőle az erő, a tekintély. Aki megpillantja a Duna partján, az egyből átérzi a vár jelentőségét.

2005-ben kezdték el felújítani, a benőtt részeket megtisztítani és visszaállítani eredeti pompáját. Ennek köszönhetően mostanra Galambóc vára egy rendkívül népszerű turisztikai célpont Szerbiában, és kedvelt célja a dunai hajókirándulásoknak is.

Ez a csodálatos középkori történelmi emlék könnyen elérhető. Budapesttől csupán csak 500 km-re van autóval. Mindenképpen érdemes itt megállni, ha arra járunk. Hajókázni egyet a Dunán, megnézni a víz felől Galambóc várát, majd gyalogosan bejárni zeg-zugos területeit.

bottom of page