top of page

Lánzsér vára

Lánzsér (Landsee) vára romjaiban is meglehetősen impozáns, a maga korában Nyugat-Magyarország legnagyobb erődítménye volt.

A Lánzséri hegyek egyik magaslatára épült vár közel fekszik a történelmi Magyarország egykori határához, a hatalmas várrom a gyönyörű erdős környezetben népszerű kirándulóhely.

A várat 1173-ban építtette az Erchinger család. A belső lakótornyos, szabálytalan alaprajzú erődítmény a következő négy évszázad alatt sűrűn cserélt gazdát. Tartozott többek között a Garaiakhoz, a Habsburgokhoz, az esztergomi érsekhez, majd a Dersffycsalád hozományaként 1612-ben került Esterházy Mikós tulajdonába, és azóta is a család tulajdona.

A török háborúk idejére a várat szinte bevehetetlen erődítménnyé építették ki, de a harcokban kevés hadászati szerepet játszott, egyszer sem ostromolták meg, inkább menedékül szolgált a környék lakóinak.

A Rákóczi szabadságharc idején 1707-ben osztrák katonaság szállta meg a várat, akkor robbant fel a lőportorony és semmisült meg az épület nagy része. ezt követően helyreállították, de 1772-ben egy hatalmas tűzvész elpusztította. Azóta lakatlan.

A vár látogatása

A mintegy 300 méter kerületű, három bástyafallal övezett vár legrégebbi része a XII.-XIII. századi román stílusú lakótorony, falai a 10 méteres vastagságot is elérik. Manapság kilátótoronyként funkcionál, a csodás panorámáért megéri felkapaszkodni ide.

A várrom területén magyar nyelvű információs táblák is tájékoztatnak minket a látnivalókról.

Hat várkapun keresztül jutunk el a belső vár magjába, a köztük lévő, füves várudvarok a romjaiban is impozáns bástyákkallenyűgözőek.

 

Gyakorlati tudnivalók

Nyitva: ápr.-okt.: 9.00-18.00

Belépő: € 3,50, 6-18 év: € 2,00

Megközelítés:

Markt Sankt Martin felől Landsee felé, a falu előtt, a szerpentinező útról jobbra lesz a parkoló. Táblák jelzik a helyet „Burgruine Landsee”.

http://www.landseeaktiv.at (németül)

bottom of page