top of page

Madéfalva Község

Madéfalva neve nem ismeretlen a kárpát-medencei embernek, hisz az a „Siculicidium” által beleírta nevét a székelység történelmébe.

Madéfalva többnyire átutazó turistaforgalmat bonyolít le, ez nagyban köszönhető annak, hogy az országút mellett található a székely mészárlás szimbólumaként kimagasló Siculicidium emlékmű és emlékoszlop.  Ez a műemlékszimbólum hívogatja a turistákat a szomorú történések helyszínére. A falu életében jelen van a történelmi identitástudat, ez meglátszik a hagyományőrzésben, és a helyi értékek konzerválásában is.

A Madéfalvára érkező turista vagy látogató az épített örökségek felsorakoztatottságán túl szembetalálja magát a természeti közkincsekkel, élő hagyományokkal, kézművességgel, gasztronómiával. Templomtornyok, emlékoszlop, borvíz, lovasélet, néptánc, vendégszeretet – ezek mind Madéfalva névjegyéhez kapcsolhatóak.

A történelmi vonalat kísérő település Hargita megyében, a megyeszékhelytől, Csíkszeredától 10 km-re található, neve mára egybeforr a „Madéfalvi Veszedelemmel”, hisz 1764. január 7-én az osztrák császári katonaság itt mészárolt le 200 székelyt, akik tiltakoztak a határőrezred felállítása ellen. A Habsburg-elnyomás ellen tiltakozó székelység mártírjainak közös sírhelyén, a Vészhalmon, ma az 1899-ben közadakozásból felépített emlékmű áll, amely egyben szimbólumként van jelen a múltat idéző szomorú történések enciklopédiájában.

A Siculicidium emlékmű és emlékoszlop az 1764-es vérengző események szimbólumaként állíttatott. 1892-ben a csíkszeredai származású, de Budapesten működő Tamás József építészmérnök ingyen felajánlotta az emlékmű terveinek elkészítését. Két év múlva fejezte be a munkát és 1895 januárjában az országos képzőművészeti tanács jóvá is hagyta elképzeléseit. 1898. május 10-én tették le az emlékmű alapkövét és az év végére már a turulmadár is felkerült a csúcsára. Tamás József terveit Szász István építész vitelezte ki, a turulmadarat pedig Köllő Miklós (1861-1900) gyergyócsomafalvi születésű szobrász mintázta meg. A feliratot hordozó márványtábla Sánta Nándor, budapesti mester műve. Az emlékmű ünnepélyes felavatására 1905. október 8-án került sor.

Az íves elrendezésű építmény központjában álló, talapzatra emelt obeliszket két kihajló karként fogják közre a hozzá kapcsolódó, kővel burkolt, lépcsőzetesen csökkenő magasságú falszakaszok. Ezeket egy-egy pillérre állított kőurna zárja le. Az urnák oldalát gutták díszítik, tetejük egy-egy kőgombban végződik. Kereszt keresztmetszetű talapzaton áll az éleszedett kő obeliszk, amelyet lépcsőzetes lábazattal, illetve az obeliszk magasságának ¾-e táján fogsorfrízzel díszített párkánnyal láttak el. A párkány alatt, az obeliszknek mind a négy oldalát egy-egy hatágú csillag díszíti. Az obeliszk tetején elhelyezett kőgömbön áll a széttárt szárnyú turulmadár. A talapzat előlapjára erősített, szintén kereszt formájú márványtáblára vésték fel az emlékmű feliratát.

A Siculicidium emlékmű a falu legfontosabb műemléke, turisztikai látványosság, amelyet turisták, turistacsoportok keresnek fel, és koszorúikat elhelyezve emlékeznek a kegyetlen mészárlásra.

A 13,30 méter magas emlékoszlop tetején díszelgő turulmadarat 2015-ben restaurálták. Az emlékmű körüli teret parkosították, gyepesítették, közelében a

Szent Anna tiszteletére kápolnát emeltek Siculicidium néven.

A Siculicidium római katólikus kápolna 5 évig épült, 2017 nyarán szentelték fel. A kápolna búcsúját Szent Anna napján tartják.

Madéfalván összefonódik a történelem és vallás, ezt igazoljaa falu műemléktemploma, a Jézus Szíve római katólikus templom is. A neogót-vegyes stílusú templomot 1923-ban szentelték fel, amelyet az évek során többször feljavítottak. A templom legutóbbi felújítása 2005-ben volt.

A Madéfalvára érkező turista az épített örökségen túl szembe találja magát a szellemi örökséget képviselő értékekkel, hagyományokkal, a székely népek kultúráit magán hordozó társelemekkel.

A falu területén közel 100 faragott székelykapu található, a legrégebbi a XIX. századból való. A telpülésen aktív kultúrális élet zajlik, a Művelődési Otthonban akár hétköznapokon is előadások, táncházak, vagy mozi hívogatja a kultúra kedvelőit.

Siculicidium_emlékmű.jpg

Gyalogtúrán is résztvehetnek az érdeklődők a falu határában magasló Grádics-kő, illetve Asztagkő sziklákhoz. Ez utóbbi esetében az “Erdei Múzeum”-nak nevezett tematikus parkot is megtekinthetik a túrázók. Az Erdei Múzeum bejáratát egy kétnyelvű (magyar és román) gerendakapu díszíti, majd a látogató az erdei állatok fából kifaragott sziluettjével találhatja szembe magát. A 6 faragvány a múzeum olyan jelképes eleme, amely közelebb visz az erdő élővilágának a jobb megismeréséhez és megbecsüléséhez. A tanulni és okosodni vágyó társaságok számára 3 illusztrációs, az erdő élővilágával kapcsolatosan hasznos információkal ellátott panó áll rendelkezésre.

erdőmúzeum.jpg

A településen három hivatalosan működő panzió található, ahol összesen 100 fő számára tudnak szállást biztosítani. Ugyanakkor több családi házban kialakított szállást vehetnek igénybe azok, akik közelebbről szeretnének megismerkedni a helyi székely ízekkel, gasztronómiával, és betekintést nyerni a madéfalvi emberek mindennapjaiba.

Madéfalváról és a környékről, valamint Hargita megye turisztikai kínálatáról a www.visitharghita.com oldalon találnak további információkat az érdeklődők.

Az időszakosan megszervezett események közül kiemelkedő fontossággal bír a már hagyománnyá vált Madéfalvi Nemzetközi Hagymafesztivál, amely 2018-ban tartotta 10 éves jubileumát. Ez a gasztrókultúrális eseménysorozat évente több napon keresztül szórakoztató programokkal várja a látogatókat minden szeptember második hétvégéjén.

Érdemes gyalogosan is felfedezni a települést és környékét, ez legkönnyebben a Siculicidium útján érhető el. A madéfalvi veszedelemhez kapcsolódó, 10,2 km hosszú, gondosan kitáblázott tanösvény 14 stációban mutatja be a nevéhez kapcsolódó történelmi eseményeket.

bottom of page