top of page

Németújvár (Güssing) vára

A Batthyányak ősi fészke

Németújvár (Güssing) vára az egykori Vas vármegye leglátványosabb vára, ma Dél-Burgenland legnépszerűbb turisztikai nevezetessége. Az Őrségtől nem messze, Szentgotthárdtól 18 km-re magasodik a városka fölé a meredek vulkáni kúpon épült rendkívül impozáns vár. A várfalakról nyíló elbűvölő kiállítás és a vármúzeum gazdag kiállításai teszik a Batthyány család ősi fészkét kihagyhatatlan látnivalóvá.

A síkságból meredeken kiugró vulkáni csúcs tetején lévő fennsíkot az Isten is várnak teremtette, rendkívül ideális a várépítésre. Az itteni erődöt először 1157-ben említik oklevelek, ekkor ajándékozta a területet II. Géza király Wolfer grófnak, hogy a bencések számára kolostort építsen. A kolostor a helység fölött emelkedő sziklakúpon épült fel egy fából készült várral együtt. Ezt később III. Béla elvette a birtokosoktól, hogy a stratégiailag fontos helyen kőből építtessen királyi várat a nyugati határ védelmére. Ekkortól nevezték a helyet „Novum Castrum”-nak, azaz Újvárnak.

Ez a kővár 1242-ben már védelemül szolgált a tatárok ellen. 1270-től a királytól ismét a nagyhatalmú stájer grófok kezébe került a birtok, akiket innentől Németújvári dinasztiaként ismer a történetírás. A Dunántúl egyik leghatalmasabb nemesi dinasztiája harcias, zabolázatlan természetük lévén állandó viszályban voltak a magyar királyokkal és az osztrák hercegekkel egyaránt. A kiskirályokat végül Károly Róbert győzte le 1327-ben.

A később ismét királyi birtokként működő erődítményt és egy hatvan falut magában foglaló óriási uradalmat 1524-ben ajándékozta Batthyány Ferencnek II. Lajos király a törökök elleni harcokban való részvételének elismeréséért.

A török háborúk idején a vár fontos szerepet játszott. A XVI.-XVII. században újból megerősítették, ezzel egy időben a középkori öregtornyot a templomtoronyhoz kapcsolták.

A Rákóczi-szabadságharc idején a Batthyány család a Habsburgok oldalán állt, ezért a várat nem rombolták le. A várat sohasem tudta bevenni ellenség, viszont a XVIII. század végén a vár korábbi katonai jelentőségét elvesztette és megkezdődött védelmi rendszerének lebontása.

A XX.század elején Batthyány Iván ideje alatt kezdtek hozzá a pusztulásnak indult várépület megmentéséhez.

A látványos fekvésű várhoz egy meredek kövezett szerpentinúton jutunk fel. Kényelmesebbek használhatják a hegy oldalában kiépített modern felvonót is. A hegy platóján fekvő fennsíkra több várkapun keresztül bástyák közt jutunk be. A szellős várudvaron a főkapuval szemben magasodik a vár belső magja, a tulajdonképpeni várpalota. Jobbra a plató szélén egy rendkívül színvonalas éttermet találunk parádés kilátással.

A németújvári vár az olasz bástyarendszerrel kiépült magyar végvárak típusába sorolható. A vár belső magjához-a palotához- egy meredek lépcső vezet. Itt található a kétemeletes lakótorony, a lépcsőház és a bástyák. A földszinti helységek többségét sziklából vágták ki. A palota és a kápolna között elhelyezkedő egykori öregtorony már csak az alsó részben középkori eredetű, a XVII. században kiegészítették és templomtoronnyá alakították át. A várral nyitott folyosós lépcsőház köti össze. 

Mielőtt bemennénk a vármúzeumba, érdemes benézni a várkápolna ódon, gótikus épületébe. A falakat kívül a Batthyány család halotti címerpajzsai díszítik, bent az eredeti, fából faragott oltár található.

A lépcsőkön keresztül jutunk be a szűk belső várudvarra, a túloldalán a vár egykori konyháját találjuk a hatalmas, szabadkéményes tűzhellyel és régi konyhai eszközökkel.

Az emeleti kiállítótermekhez szűk belső lépcső vezet fel, a kiállítások megismertetnek a Batthyány család és a vár történetével, láthatjuk a magas támlájú székekkel körülvett hatalmas asztalt, ahol a család rendezte éves összejöveteleit. A galériában régi tájképeket, portrékat láthatunk, de van itt trófeákkal kidekorált vadászterem és egyházi gyűjtemény is.

Az egyik legérdekesebb rész egy berendezett ebédlő és a zeneszoba, ahol Európa legrégibb orgonája van, amin még Mozart is játszott.

Ausztria legnagyobb vasöntő gyűjteményét is a várban találjuk, vasból készült tárgyak sokaságát állították ki, a dísztárgyakon át a kályhákon keresztül az ékszerekig.

A több emelet magas harangtoronyba is fel lehet mászni, a parádés kilátás kárpótol minket a lépcsőzésért.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Güssing, Batthyanystr. 10

Telefon: +43 3322/43400

Nyitva tartás

Húsvét hétfőtől október 31.-ig K – V: 10 – 17

Belépő

Felnőtt: 6 €, nyugd.: 4,60 €, gyerek, diák: 4 €.

6 év alatt ingyenes!

Felvonó: 1 €

http://www.burgguessing.info

bottom of page