top of page

Dobronak

A csodálatos falu a szlovén határ túloldalán, Muravidék középső részén található, és mind a mai napig többnyire magyarok lakják. Dobronak nevét szinte az egész világon ismerik, még pedig azért, mert itt található Közép-Európa egyetlen orchidea farmja, ráadásul a falu határában terül el a gyógyító energiákkal rendelkező erdő. Ez a vidék, hasonlóan Lentihez és környékéhez, pozitív, gyógyító energiákkal, erős földsugárzással rendelkezik. Ha nem hiszel ezekben a „csodákban”, akkor is érdemes ellátogatni ide, mivel már maga a táj és a természet szépsége is lenyűgöző!

A kis településen nem élnek sokan, nagyjából 1000 fő körül alakul a lakók száma, de ami érdekesség, hogy a lakosság többsége még ma is magyar. Érdemes Muraszombat felöl megközelíteni a falucskát, egy bekötő út végén meglátjuk majd a Bakonaki tavat, és a körülötte elterülő erdőt. Én azonnal beleszerettem a tó látványába, a csobogó patakba, a nyugodt, elvarázsolt környezetbe, az erdőben alkalmunk nyílik túrázásra, számos turistaút segítségünkre van. 

Az  energiasugárzásnak is van története, a helyiek szerint korábban a tó helyén szántóföld volt, amit titokzatos szerzetesek műveltek, akik az erdőben éltek. A Bakonaki-patakból később duzzasztották fel a tavat, melyben a helyiek szerint zöld ruhás, zöld hajú vízi tündérek élnek. Az energiasugárzás epicentruma a Szent Vid forrás, a legerősebb áramlást a Szent Vid-kápolnánál mérték, ezen a helyen évszázadokkal korábban is állt templom!

 

A Szent Vid forrás vize is fantasztikus energiákkal rendelkezik, gyógyító hatása bír látás-, és hallásproblémák esetén, de emésztőszervi-, idegi-, illetve bőrrendellenességek enyhítésében is segít. Érdemes tavasszal ellátogatni ide, ugyanis ilyenkor már a fák lombosodnak, az erdőben pedig csodálatos virágszőnyegben gyönyörködhetünk. Legfőképpen kék meténggel és tőzikével találkozhatunk az erdőben, fontos tudnivaló, hogy a tőzike védett növénynek számít, semmiképp ne szakítsuk le! A területen egyébként összesen 26 pontot jelöltek be, melyek többszöri tartózkodás után enyhítik az egészségügyi problémáinkat, javítják fizikai-, és szellemi állapotunkat. A pontok látogatási ideje nincsen korlátozva, a pontok közti séta pedig fantasztikus élmény! 

 

Közép-Európa egyetlen orchidea farmja

 

Európa egyetlen orchideatermesztő vállalkozása, az Ocean Orchids is itt található. Mintegy négyhektáros üvegházban több mint 150 féle Phalaenopsis orchideát termesztenek, trópusi körülmények között, évente több mint 2 millió példányt. Az érdekessége az üvegházaknak az, hogy geotermikus energiával, saját termálkúttal fűtik. Egy időben meleg víz után kutattak, amikor is forró termálvízre bukkantak, ezt használják fel a trópusi kert és az orchidea nevelőcsarnokainak fűtéséhez. 

 

Nagyon ötletesen oldották meg az öntözést is, ugyanis az üvegházak teteje egy irányba lejt, az épületek mellett pedig egy nagy tóba gyűjtik az esővizet, ezt pedig felhasználják az öntözéshez. Volt pár olyan év, hogy egész évben kitartott az esővíz! Sajnos a nevelőcsarnoka nem lehet csak úgy belépni, mivel veszélyes kórokozókat, fertőzéseket vihetnénk be ruházatunkon, pár helyen azért bekukucskálhatunk. 

 

Az orchideák egy éves palántákként, két kis levélkével érkeznek holland vagy távol-keleti laboratóriumokból. A palánták még egy egész évet töltenek el itt, az üvegházakban, ahol három életszakaszon, "évszakon" mennek keresztül. Először meleg nyár van nekik, mint a trópusokon, itt újabb leveleket hajtanak, majd áthelyezik őket egy hűvösebb részre, ahol +10-15 fok körüli "tél" van. Ott a növénykék "sokkot" kapnak, és a levélkék közül kihajtanak a virágzó ágak. Ezután jön a "tavasz", egy, a lakások, szobák hőmérsékletéhez hasonló, 20 fok körüli helyre kerülnek, ahol hozzászoktatják az orchideákat a későbbi élőhelyük körülményeihez, és kezdődhet is a csomagolás és a kiszállítás az üzletekbe.

 

Kék orchideát is találhatunk itt, de ugye azt mindenki tudja, hogy ez nem igazi szín, a fehér orchideákat kék festékbe állítják, és a gyökereken keresztül a festéket felszívva lesznek a virágok is kékek. Tehát ha ez egyszer elvirágzik, hiába hoz újabb virágokat majd, többet már nem lesz kék. De rengeteg gyönyörű színben pompázó orchideájuk van. A "látogató központba" belépve tulajdonképpen egy boltban találjuk magunkat, ahol nagy állványokra kirakva sokféle orchidea közül választhatunk.

 

Az árak 5 Eurótól a csillagos égig tartanak. Normál 2-3 ágú, virágzó növényt szép színekben 10-12 Euróért vásárolhatunk (ha akcióznak, kifoghatjuk olcsóbban is). Lehet, hogy ez egy picit drágább, mint itthon a hiperekben, de itt közvetlenül a "gyártótól" vehetünk egészséges és megfelelő körülmények között tartott növényt, míg azt nem tudhatjuk, hogy az itthon kapható orchidea a boltba kerülésig hányszor fázott meg, és milyen betegségek vagy kártevők támadták meg a többi növény között.

 

A farm munkatársai ellátnak bennünket használati utasítással is, elmondják hogyan és hol tartsuk az orchideákat otthon, hogy hosszú életűek legyenek és újra virágba boruljanak. Kiegészítőket is vásárolhatunk, gyönyörű kaspókat, speciális orchidea talajt és tápoldatokat is árulnak. A kínálat folyamatosan változik, attól függően, hogy épp mely virágok érik el az eladási méretet. Folyamatosan akcióznak is, hogy a kisebbek, hol a nagyobbak kaphatóak akciós áron. És ezt a sok gyönyörű virágot látva nagyon nehéz megállni, hogy ne vásároljunk legalább egyet. 

 

De a látnivalóknak még nincs vége! 2007-ben létrehoztak egy 700 m2-es trópusi kertet is, kifejezetten turisztikai céllal, egy látványosságnak, ahol be tudták mutatni az orchideák eredeti élőhelyét is. A trópusi kert hamar népszerű lett, így aztán 2012-ben megduplázták a méretét és ma már összesen 1500 m2-en több mint 400 különböző trópusi növényt szemlélhetünk meg az eredetihez nagyon hasonló körülmények között és méretben.

 

2008-2009-ben újabb üvegházakat építettek, így már 30 ezer m2-en nevelték az orchideákat, majd 2012-ben tovább építkeztek, így mára 40 ezer m2-en folyik a "termelés" és évente 2 millió cserép orchideát tudnak értékesíteni. A trópusi növények között pedig ott vannak mindenfelé az itt nevelt, gyönyörű orchideák is. A teljes üvegház komplexum hőmérsékletét és a levegő páratartalmát számítógépek felügyelik, és biztosítják az előírt, megfelelő körülményeket a növényeknek. Ha kell rákapcsolják a melegvíz keringtetését, ha kell szellőztetnek, ha kell megnyitják a tető alatti vízporlasztó csapokat. Ez a trópusi kertben is így működik, ezért időnként egy kis "esőben" is lehet részünk.

 

A trópusi kertben van két tó és egy nagy vízesés is. Itt egy csomó olyan növénnyel, gyümölccsel, fűszerrel ismerkedhetünk meg, amiket csak a boltok polcairól vagy a fűszeres zacskókból ismerünk. Például ugye tudjátok, hogy az ananász egyáltalán nem fán terem, hanem szinte a földön, egy alacsony növénykén. De a gyümölcsöknél maradva, van papaya, mangó, avokádó is, meg egyéb különleges termések, és a banánfákon is rendszeresen van friss banán, amit a pultnál meg is lehet kóstolni. Van itt bors és kávé, vanília (tudtátok, hogy az is orchidea?), borsmenta, mimóza, de a legeslegjobb illata ennek a kis jelentéktelen virágocskának van egy, még nem túl nagy fán. Érdemes megkeresni! Csodálatos illata van. 

 

Rengeteg szobanövényként ismert virág is van a trópusi kertben, filodendronok, legyezőpálmák, vitorlavirág, flamingó minden színben, vizi pálma, cikász, szobafenyő, papagájvirág, meg egy csomó minden még, aminek nem is tudom a nevét.

 

A trópusi kert egyénileg ingyenesen látogatható, csoportoknak idegenvezetéssel 5 Euro a belépő. Érdemes egyébként vezetést kérni, vagy megbeszélni, hogy egyéni látogatás esetén erre hogyan van lehetőség, mert nagyon kedves, magyarul tudó, felkészült, csinos hölgyek tartják a vezetést, bemutatják a különleges növényeket, mesélnek róluk, és rengeteg plusz információt tudhatunk meg mind a trópusi kert növényeiről, mind az orchideákról.

bottom of page