top of page

Drakula várkastélya

Drakula várkastélya

törcsvár 4.jpg

Erdély legismertebb és legszebb várkastélya a híres Drakula-kastély Brassótól 30 km-re, a festői fekvésű Törcsvár. A már messziről festői látványt nyújtó, tökéletes állapotú vár az utóbbi években a Drakula-kultusz egyik meghatározó állomása Erdélyben, főleg a nyugati turisták számára.

A vár története

A hírhedt havasalföldi vajda, Vlad Ţepeş szintén Vlad nevű apja a Sárkány-rend tagja volt, nevét sokszor használta a sárkány latin megfelelőjeként Vlad Dracul-ként, fia pedig így lett Vlad Draculea. A Ţepeş nevet kedvenc hobbijáról, a karóbahúzásról kapta. A kegyetlen vajdának nem sok köze volt a vámpírokhoz, azonban a lelkes utókor ráragasztotta a kétes hírnevű Drakula gróf címet.

A törcsvári várhoz annyi köze van Vlad Ţepeş-nek, hogy állítólag egyszer vendégként pár napot itt töltött. A várkastély romantikus fekvése a sziklán, két őrt álló hatalmas hegy között azonban ideális díszlete lehet bármilyen horrorfilmnek.

A vár mérete nem mondható jelentősnek, az alapjául szolgáló kicsiny bérc szabálytalan idomát követi. I. Lajos magyar király engedélyével, brassói polgárok építették 1377-1382 között, a fontos kereskedelmi utak őrzése, a törökök és a havasalföldi vajdák betörése elleni védelem tartozott elsődlegesen feladatai közé. Később a magyar királyoké, majd az erdélyi fejedelmeké lett, közben néhány évig még a havasalföldi vajdák hűbérbirtoka is volt. Vlad Ţepeş ominózus látogatása 1462-ben történt, mikor Havasalföldről menekült a török csapatok elől, útközben itt szállt meg néhány napra.

1651 után hosszú ideig ismét Brassó városa birtokolta, majd 1920 után a román királyi család szerezte meg, és Mária királyné kedvenc nyaralóhelye lett. A királyné még romantikusabbá alakíttatta át a kastélyt, a szobákat Nyugat-Európából hozott drága bútorokkal rendezte be. 1947-ben Mihály román királyt lemondatták, a kastélyt elkobozták, az állam tulajdonába került épület kellően lepusztult, végül az 1987-es felújításkor teljes körűen renoválták. Az időközben a Habsburgok tulajdonába került várat (Mária királyné unokája, Dominic Habsburg főherceg) végül az állam 2006-ban szolgáltatta vissza az örökösöknek. 2014-es hírek szerint a tulajdonos Habsburgok piacra dobták a kastélyt, egyelőre még nincs vevő, de valószínűleg továbbra is a turisták szolgálatában fog állni.

törcsvár6.jpg
törcsvár.jpg

A várkastély látogatása

 

A vár a számtalan átépítés ellenére középkori formáját megtartotta. Tetején ferde négyszög alakú félfedéllel borított torony épült. Tetszetős pártafalak és csipkés ormok idézik a XVI. századi átalakításokat, ablakai és lőrései inkább az elkövetkező évszázadra utalnak. Az udvar sarkában 70 méteres várkút lett fúrva.

A belsőtornyos vár tövében, napjainkban dúl a vámpírkultusz, ennek köszönhetően évente majd félmillióan látogatnak el ide. A vár bejárata előtt terül el az ún. Drakula-piac, ahol a vámpírfogtól a vámpírruhán át minden szükséges dolgot beszerezhetünk, sőt még egy elvarázsolt kastélyban is ijedezhetünk.

 A 100 méter magas sziklaszirten álló kastély, ma mind a négy emeletén múzeumként működik (a román királyi család emléktárgyaiból), értékes bútorokkal és szép szász falusi cserépkályhákkal berendezett lakószobákat láthatunk. A kastély belülről meglepően otthonos, tényleg úgy néz ki, mint Mária királyné korában, az 1920-as, 30-as években. Azért a rejtélyes csigalépcsők, misztikus kis zugok megalapozzák a horrorfilmek hangulatát.

A kastély lábánál lévő parkban egy kisebb falumúzeum kapott helyet – egy tucatnyi hagyományos épületben mutatja be a környék lakosságának életét. Az utóbbi időben a törcsvári Bran kastély felkerült a világ 10 legszebb középkori kastélyának listájára.

bottom of page