top of page

Vereckei-hágó

vereckei hágó.jpg

A Vereckei-hágó a Máramarosi-havasok és a Keleti-Beszkidek közt biztosítja az áthaladást 839 m magasan. Közlekedési jelentősége ma már csekély. Az 1980-as olimpiára ugyanis új út épült Munkács és Lemberg között, ami elkerüli a hágót. Így ma itt szinte alig van forgalom, főleg a turisták látogatják – egyre többen –, s az út is elég rossz állapotban van. A hágó legmagasabb pontján egy évtizede befejezetlen motel, egy kereszt, egy monumentális ukrán emlékmű és egy romos buszmegálló található. Ezektől néhány száz méterre egy nagyszerű kilátóponton áll a magyar honfoglalás millecentenáriumának alkalmából emelt emlékmű.

Az emlékmű elkészítésére Matl Péter, Kárpátalja egyik legjelentősebb mai szobrászművésze kapott megbízást, aki igyekezett a környező népek népművészetének közös motívumai alapján megalkotni a művet. A kész alkotás bonyolult, többrétegű szimbólumrendszert foglal magába: a hétágú virágforma az ősi vallásokból vett életfamotívum, a hét ág egyben a hét magyar törzsét, az alsó kő pedig a vérszerződés kelyhét is jelképezi, amelybe a hét vezér a vérét összefogta, s ebből született meg a Magyar Nemzet. Az oltárkő mindkét oldalán kereszt van kifaragva.

Érdekes még az, hogy a művész a hat alsó tömböt a turul szárnyaiként, a felsőt a törzseként értelmezi, míg a belső üres rész Emese

(a monda szerint Emesét álmában egy turulmadár termékenyítette meg, ebből született meg Álmos és a magyar nemzet). A turul Solaris szimbólum is, azaz a Nap megtermékenyíti a Földet.

2008-ban a magyar állam 25 millió Ft- os támogatásával újjáépíttetették az 1996 óta folyamatosan pusztított és rombolt emlékművet. Az emlékmű a Kelet és Nyugat közötti kaput is jelképezi.

bottom of page