top of page

Fellegvár

A tatárjárás után a XIII. században IV. Béla király építtette ki a visegrádi erődítményrendszert, melynek legelső és legfelső része volt a fellegvár. A további századokban szinte mindegyik királyunk hozzájárult néhány falövezettel, erődítménnyel, épületrésszel az együtteshez.

A Fellegvár jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, hogy Károly Róbert még a Szentkoronát is Visegrádba hozatta, ahol is két évszázadig őrizték. Érdekes adalék, hogy 1440-ben Luxemburgi Erzsébet királynő egyik dajkájával, Kottaner Ilonával innen lopatta el a koronát, a korabeli históriák szerint sikerrel, hiszen pár hónapra rá az ellopott koronával koronázták meg csecsemőkorú fiát, a későbbi V.Lászlót.

A török háborúk idején számtalan ostromot állt ki a vár, majd a magyarországi váraknál megszokott sors intézte el véglegesen, az osztrákok lerombolták a még épségben maradt falakat az 1700-as évek elején.

A teljesen feledésbe merült romokat a dunai gőzhajózás beindulta után a XIX. század második felében fedezték fel újra, de a rekonstrukcióra a XX. sz. második feléig várni kellett.

visegrád6.jpg
visegrád5.jpg
visegrád4.jpg
visegrád1.jpg
visegrád3.jpg

A parkolóból meredek falépcsőn jutunk fel a külső kaputornyon át a pénztárhoz. A külső és a belső várfal közti részen íjazhatunk, kalodában fotóztathatjuk magunkat vagy középkorias csecsebecsék között válogathatunk, és ha szerencsénk van egy solymász bemutatót is elcsíphetünk.

A vár belülről meglehetősen romos, az igazán ütős látnivaló, a pazar kilátás a várteraszról, már csak ezért megéri a belépőt. Lábunk előtt hever az egész Dunakanyar.

A várban a szokásos vártörténeti kiállítások találhatóak, középkori fegyverekkel, makettal, viaszbábukkal berendezett néhány teremmel, az ún. Panoptikumért feláras a belépődíj.

Királytalálkozó, középkori lakoma, udvari mulatság a fő témája a Panoptikumnak.

A koronázási ékszerek másolatát is láthatjuk az egyik teremben.

Készüljünk fel a sok, meredek falépcsőre és a több helyről is feltáruló gyönyörű kilátásra.

 

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés: a visegrádi Panoráma útról

Telefonszám: 06-26-398-101

Belépődíjak:   Teljes árú: 1700 Ft (Panoptikummal), 1400 Ft (Panoptikum nélkül)

                           Diák, nyugdíjas: 850 Ft(Panoptikummal) , 700 Ft (Panoptikum nélkül)

                           6 év alatt, 70 év felett: ingyenes

                                  

http://www.parkerdo.hu/visegradi_var

http://www.visegrad.hu/fellegvar-3

visegrád2.jpg
visegrád.jpg
bottom of page