top of page

Bajmóc várkastélya

A kastély története

 

Az eredeti vár már a magyar honfoglalás korában is állhatott, a monda szerint egy Bojnik nevű rablólovag építtette. A Zobori apátság levele az első írásos emlék a vár létéről 1113-ból. Eredetileg favár, majd kővárrá Kázmér ispán leszármazottai építik át. A mészkőtufa dombon épült erősség a király birtokából Csák Máté kezébe került, később ismét a királyé, majd Mátyás fiáé, Corvin Jánosé lett. Corvin János ellen itt követtek el sikertelen merényletet. 1527-ben a nagyhatalmú Thurzó család vette birtokba, akik az akkori gótikus kastélyt reneszánsz stílusban alakították át. 1637-ben a Pálffy család szerezte meg a várat. A törökök két ízben is ostromolták, de bevenni nem tudták.

A várat 3 millió aranykoronás költséggel gróf Pálffy János alakíttatta át Huber József építésszel 1889-1910 között a Loire menti francia várkastélyok mintájára, a ma is látható romantikus stílusú épületre. 

A gróf nem érhette meg álmai kastélyának elkészültét 1909-ben agglegényként halt meg Bécsben. Nagy értékű műkincseket gyűjtöttek itt a Pálffyak, és a gróf még halála előtt úgy rendelkezett, hogy a gyűjteményt, ill. a kastélyt mutassák meg időnként a nagyközönségnek. A két világháború között még a híres cipőgyáros Bata tulajdonában is volt a várkastély. A II. világháború után állami tulajdon lett, múzeumi és rendezvényközponti szerepet betöltve.

A kastély látogatása

 

A pompás látványt nyújtó 365 ablakos várkastély romantikus benyomását a palota és kápolnarész, valamint a kecses tornyok is erősítik.  Az eredeti óvár szabálytalan sokszöget alkot, ezekből emelkedik ki az ötemeletes új vár, melynek 100 szobája volt. A meglehetősen bonyolult, sokfolyosós, kis és nagy várudvarokkal tagolt és bástyajárókkal díszített kastély termeiben jórészt eredeti berendezési tárgyakat láthatunk, művészi faburkolatokat, értékes festményeket, bútorokat. A nemesi élet és lakáskultúra, hagyományainak és a középkori fegyverek bemutatása mellett az európai művészet emlékeit is közszemlére teszik. A gyűjtemény egyedülálló darabja a kastély ötszögletű toronyépületében őrzött firenzei Nardo di Cione Ortagna ún. Bajmóci oltár c.műve a XIV. század közepéről.

A kastély egyik legszebb terme az ún. Aranyszalon, melynek aranyozott mennyezetét 183 angyalka arca díszíti. Az 1662-ben épült várkápolna mennyezetét gyönyörű, kora barokk freskók és stukkók díszítik. A Kékszalon falán pedig magyar királyok alakjai láthatók, a mennyezetén pedig a Pálffy, a Thurzó család és Mátyás király címere figyelhető meg.

A vezetett túra végén még egy a vár alatti természetes barlangba is lenézünk és gróf Pálffy János impozáns síremlékét is megmutatják.

 

Programok a kastélyban

 

Nemcsak csodás szépsége, de a programkínálat sokasága is méltán teszi leglátogatottabb kastélyává Szlovákiának. Egymást érik a különböző társadalmi és kulturális események: koncertek a Hunyadi teremben, esküvői szertartások az Aranyszalonban, hagyományőrző fesztiválok és haditorna-bemutatók.

A leghíresebb és leglátogatottabb rendezvény az Európa-szerte híres Nemzetközi Szellem- és Kísértet Fesztivál, amikor a várat és a várost is megszállják a szellemek, és a különböző rémisztő kreatúrák. Amennyiben nem vagyunk kifejezetten a fesztiválra kíváncsiak, messziről kerüljük el a környéket, mivel a város ilyenkor gyakorlatilag túlcsordul a látogatóktól, a várba csak hosszas sorállással lehet bejutni. A 2015-ben már a 22. alkalommal megrendezett Kísértetfesztivál általában tavasszal április végén, május elején két kibővített hétvégén kerül megrendezésre.

 

Park és állatkert

 

A kastélyt körülölelő őspark áll Szlovákia legöregebb fája, a 700 éves Mátyás király hársfa, ami Csák Máté hársfájaként is ismeretes, mivel 1301-ben állítólag személyesen ültette a hírhedt kiskirály. A legenda szerint a Bajmócért rajongó Mátyás királyelőszeretettel költötte el ebédjét az óriási fa hűst adó lombja alatt. A vár közelében látogatható állatkert az ország legrégibb, egyben egyik legnagyobb állatkertje, az őshonos fajok mellett egzotikus állatok is láthatóak benne. Bajmóc ismert gyógyfürdővel is rendelkezik (Bojnice-Kúpele).

 

Gyakorlati tudnivalók


Cím: Bojnicky Zámok, Bojnice


Megközelítés

 

Bojnice Privigyétől (Prievidza) nyugatra 3 km-re található. A Prievidzská ulicán utunk a városba, majd a Sládkovičová utcán balra kanyarodva érünk ki a hosszúkás, széles utcaszerű Hurbanovo térre, melyre jobbra térünk, a tér végén már látjuk a kastélyt, a főúton maradva balra találjuk a kastélyhoz legközelebbi parkolót (fizetős).

 

Nyitva tartás: máj-szept: 09.00-17.00, okt-ápr: 10.00-15.00, októbertől májusig hétfőn zárva!


Belépő: 8.00 €, 65 éven felül: 7.00 €, diák: 5,00 €, gyerek (6-15): 3,50 €, gyerek (3-6): 1,00 €, rendezvények idején egyedi árak!

 

A kastély csak csoportosan vezetett túra keretében látogatható (75 perc)! Magyar nyelvű szöveget kérjünk. Júliusban és augusztusban népszerű éjszakai, fáklyás várlátogatáson is részt vehetünk.

bottom of page