top of page

Felvidék csodái

A sümegi vár

A lőcsei Szent Jakab-templom

 

A lőcsei Szent Jakab-templom Szlovákia egyik legnagyobb gótikus temploma.  

Gazdag a történelme, egyben több művészeti emlék kincsestára. Ezt tükrözi az is, hogy háromszoros nemzeti emlékhely: a templom önmagában az, de a híres Lőcsei Pál mester fafaragványa és Szilassy János barokk stílusú aranyműve is a nemzeti kultúrörökség része. 

Bővebb leírás a fotóra kattintva olvasható!

A sümegi vár

Rodostói ház

 

Kassa magyarok által egyik leglátogatottabb nevezetessége Rákóczi fejedelem rodostói házának a pontos másolata, mely a középkori városfal erődrendszerének legrégebben megmaradt részlete, a Hóhérbástya udvarában áll. Ma a Kelet-Szlovákiai Múzeum népszerű kiállításaként mutatja be a szabadságharc vezetőjének mindennapjait, személyes tárgyait – a rodostói kelet hangulatával fűszerezve.

Bővebb leírás a fotóra kattintva olvasható!

A sümegi vár

Bajmóc várkastélya

 

Az egész Felvidék legnépszerűbb és leglátványosabb várkastélya az ősparkkal övezett domb tetején álló festői, romantikus stílusú bajmóci kastély. A kitűnő állapotban lévő, alig több mint százéves épület több nemzetközi filmforgatás helyszíne, szellem- és kísértetfesztiválnak otthont adó mesés kastély. Parkjában, a gyerekek nagy örömére, állatkert is található, ezzel is rendkívül vonzóvá téve a térséget célba vevő kirándulókat.

Bővebb leírás a fotóra kattintva olvasható!

Dobsinai jégbarlang

A Dobsinai-jégbarlang, Közép-Európa egyik leglátogatottabb jégbarlangja, amely az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai részeként 2000 óta a Világörökség része.

Bővebb leírás a fotóra kattintva olvasható!

Szent Márton-dóm

Pozsony városának legjelentősebb szakrális jellegű építményeként áll a szlovák főváros legnagyobb, legjelentősebb és legdíszesebb gótikus temploma, a Szent Márton-dóm. Koronázó templomként is számon tartják, 11 magyar királyt koronáztak meg falai között, a nemzeti műemléket több világszerte ismert művész munkája díszíti.

Bővebb leírás a fotóra kattintva olvasható!

kesmark.jpg

Thököly-vár

A Poprád folyása mellett fekvő Késmárk, mögötte a Magas-Tátra csipkés csúcsaival a Szepesség legfestőibb fekvésű városa. Központjában áll a ma múzeumnak otthont adó reneszánsz stílusú, pártázatos, bástyákkal tagozott Thököly-vár, mely napjainkban gyönyörűen restaurálva kora barokk kápolnával és a fekete várúrnő sötét legendájával a Tátra alatti város népszerű látványossága.

Bővebb leírás a fotóra kattintva olvasható!

komárom.JPG

Komáromi erőd

 

A komáromi erődrendszert egyrészt az Észak-Komáromban található Öreg- és Újvár, valamint az ehhez kapcsolódó, a Duna jobb és bal partján húzódó erődök és bástyarendszer alkotják. Az impozáns épületegyüttes az európai katonai építészet egyik kimagaslóan értékes történelmi emléke.

Bővebb leírás a fotóra kattintva olvasható!

europaudvar.jpg

Európa-udvar

 

A komáromi Európa-udvar a Dunamente újabb kori látványossága. Az épületegyüttes mindegyik épülete más-más európai ország építészeti stílusjegyeit viseli magán, összesen 36 országot képviselve. Az udvaron a történelmi Magyarország királyainak és jeles történelmi személyiségeinek szobrai láthatók.

Bővebb leírás a fotóra kattintva olvasható!

csejte1.jpg

Csejeti vár

 

A meredek sziklacsúcsra épített erősség ismertségét egykori úrnője, a hírhedt Báthory Erzsébet köré szőtt szóbeszédnek és legendának köszönheti. Ez a napjainkban romos erődítmény adott otthont a kegyetlen tetteiről elhíresült Báthory Erzsébet úrnőnek. Úgy tartják, a meggyilkolt lányok vérében fürdő asszonyt a vár falába temették, aki a látogatókat kísérti, hogy megmutassa az utat az aranykulcsot birtokló kígyóhoz, mely elvezetheti őket az elrejtett kincshez.

Bővebb leírás a fotóra kattintva olvasható!

bottom of page