top of page

Dobsinai jégbarlang

A Szlovák paradicsomban található Dobsinai jégbarlang különlegességnek számít a karszt jégbarlangok között. Szlovákia legkiterjedtebb jégbarlangja, egyben Európa első villanyvilágítással felszerelt barlangja is (1887). Belső tere nem mindennapi látványt nyújt: a kő boltozatok alatt hatalmas összefüggő jégtömegek húzódnak, melyeket - ebben a környezetben - a nyár elején kb. egy centiméteres zúzmara borít. A barlang terebélyes jégtömegét az alján húzódó összefüggő talajjég, gazdag jégesések, jég-sztalagmitok és jégoszlopok alkotják.

A Dobsinai-jégbarlang a Szepes-gömöri-karsztban, a Stratená Nemzeti Természeti Rezervátumban található. Jégképződményei jellegét tekintve a világ legjelentősebb jégbarlangjai közé tartozik. A jégképződmények különböző formáiban jelennek meg, a jég vastagsága pedig helyenként eléri a 25 métert.

A Szepes-gömöri-karsztban, a Szlovák paradicsom Nemzeti Park délnyugati peremén található. A barlang bejárata a Duča-hegy északi lejtőjén nyílik 969 m tengerszint feletti magasságban, 130 méterre a Hnilec felett.

A barlanghoz felvezető, kb. 1 km hosszú útvonalon tanösvény bemutató táblái találhatók. A település parkolója és a barlang bejárata közötti szintkülönbség 130 m. A feljutás a barlanghoz kb. 25 percet vesz igénybe.

 

A barlang bejárata a Duča-hegy északi lejtőjén 969,5 m tengerszint feletti magasságban fekszik. A barlang hossza 1483 m. A látogatható rész hosszúsága 515 m. A barlang járatai a bejárattól fokozatosan lejtenek, ami a nyílás északi fekvésével egyetemben elősegíti télen a hideg levegő leáramlását és a járat lehülését.

A barlangban számos lenyűgöző rész található. Ilyen a jeges Kis- és Nagy-terem (Veľká a Malá sieň), Ruffíny koridor és az Omlás-terem (Zrútený dóm). A jégnélküli részek a Kvapľova és Biela sieň, Suchý dom, Kvapľova pivnica és Peklo nevű járatok. A Nagy-terem hőmérséklete -3,8 és + 0,5 C között van. A napsütéses felszínről a látogató csupán néhány tíz méterre ereszkedik a föld alá és nyomban a hideg jég birodalmában találja magát, ahol a természet tökéletes munkáját csodálhatja meg. 

  

A barlang érdekessége, hogy a nyilvánosság részére egészen 1946-ig engedélyezve volt benne az egészévi korcsolyázás. Még az 50-es években is itt gyakorolt a sikeres csehszlovák műkorcsolyázó Karol Divín, valamint a katonai gyorskorcsolyázó csapat.

A szintkülönbség valamint a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség megterheli a szervezetet. A barlangba lépés előtt ajánlatos megpihenni, hogy a szervezet alkalmazkodása a barlangi környezethez zökkenőmentes legyen. Ajánlatos a meleg öltözet és szilárd lábbeli.

bottom of page