top of page

Kiskohi Medve-barlang

kiskohi.jpg

A kiskohi barlang nevét a 15 000 évvel ezelőtt itt élt barlangi medvefaj után kapta. Kialakulása nagyjából 200 millió évvel ezelőttre tehető. Története szerint a barlang száját leomló sziklatörmelék zárta el, a száznál is több bent rekedt medve egymást falta fel éhségében. Egy kiskohi márványkitermelő bányász fedezte fel robbantás során a nyílást, mely az évezredes események színhelyére vezette 1975 szeptemberében. Néhány nap múlva ereszkedett le a Speodora amatőr barlangászcsoport, mely az első feltárási bejárást megkezdte. Öt esztendőn át folytatták a tudományos vizsgálatokat a mintegy másfél kilométeres járatrendszerben. Az 1980-ban nyilvánosság előtt is megnyitott Medve-barlang kétharmada a nagyközönség számára is látható, a többi része kutatási terület.

Hossza kb. 1500 méter, ebből mintegy 800 m kiépített és látogatható. A hőmérséklet a barlangban állandó 10 C fok.

A három folyosó és négy teremre tagolt felső szinten barlangászati múzeum (Emil Racovita neves barlangkutató emlékét idézve), néprajzi gyűjtemény és a Csontok termében a csontmaradványok tekinthetőek meg egy 45 perces vezetés keretében. Már 10 000 éve kihalt barlangi medvék csontvázai láthatóak utunk során, köztük teljesen épen maradt is akad, ilyenből a világon eddig csak négyet találtak.

A művészi világítással ellátott lépcsőkön és hidakon sétálva páratlan szépségű cseppkőképződményekben gyönyörködhetünk, melyeknek érdekes színvilágát a föld réz és vastartalma adja. A cseppkövek mintegy 55 000 évesek, de napjainkban is folytatódik a képződés. Az álló- és függőcseppkövek közül jellegzetes a Gyertyák járatában, a gyertyaszerű formáció, valamint egy barlangból kimászó medvére hasonlító cseppkőalakzat. Nagy érdeklődés övezi a kiskohi barlangot, évente 200 000-en látogatnak el ide.

bottom of page