top of page

A pozsonyi Koronázó templom

Pozsony városának legjelentősebb szakrális jellegű építményeként áll a szlovák főváros legnagyobb, legjelentősebb és legdíszesebb gótikus temploma, a Szent Márton-dóm. Koronázó templomként is számon tartják, 11 magyar királyt koronáztak meg falai között, a nemzeti műemléket több világszerte ismert művész munkája díszíti.

A székesegyház alapjait az 1300-as évek elején fektették le a korábbi román templom helyére, három hajója egyforma magas, tornya egyúttal őrtoronyként is funkcionált a kezdeti időkben, mivel a vársánc mellett állott – ezt a védő jellegét az idők során azonban elvesztette. Szent Megváltónak és Szent Mártonnak szentelték fel 1452-ben a dómot. Igazi pompáját 200 évnyi folyamatos építése-átépítése során érte el, mindeközben reneszánsz elemekkel is bővült. Számtalan hírneves mester kézjegyét viseli magán, az egymást váltó nemzedékek olyan kiválóságai fordulnak meg itt, akik nevéhez a bécsi Szent István-dóm vagy a prágai Szent Vitus-székesegyház építése is fűződik. Barokk szobrainak javát a nagy osztrák művész, Georg Raffael Donner alkotta, aki mintegy 10 esztendőt élt és alkotott a városban. 85 méteres neogótikus tornya büszkén tartja a 150 kilós Szent Korona másolatát, ami az 1563 és 1830 között itt zajlott királyok koronázási ceremóniájának szimbóluma. Az uralkodók sora Miksával kezdődik, és V. Ferdinánddal végződik, kivétel nélkül a Habsburg családból. 11 király és 8 királyné koronázási szertartását végezte el itt a magyarországi katolikus egyházfő.

1833-ban villámcsapás okozta tűzben teljesen leég az akkorra már barokk stílusban átépített templom, felújításánál a korábbi gótikus jelleghez tértek vissza. Ekkor épült a ma is látható jellegzetes neogótikus torony is.

A dóm művészetileg talán leggazdagabb emlékének tekinthető a templomban látható Alamizsnás Szent János kápolna, melyet az 1732-ben megkezdett barokkos belső tér átalakítása során bővítményként építtetett Esterházy Imre esztergomi érsek. A kápolnában a nagy osztrák barokk szobrász, Donner számos kiemelkedő műve látható. A szentély előtt a jobb oldalon tűnik ki, az ugyancsak Donner által alkotott, ólomból öntött, remekműnek tartott, monumentális Szent Márton lovasszobor alakja is, mely egy pannóniai katona alakját formázza, aki palástját metszi, hogy egy didergő kolduson segíthessen.

A templom értékes eredeti, gótikus eleme az északi oldalon lévő Szt. Anna-kápolna belső bejárata fölötti ún. pozsonyi timpanon a Szentháromságot ábrázoló domborművel.

A város keresztény közösségének nagy becsben tartott emléke még a főoltár felett elhelyezett ezüstkoporsó, mely Szent Márton ereklyéit tartalmazza. Bejárható a székesegyház kriptája, itt helyezték végső nyugalomra számos egyházi méltóság mellett a Pálffy család tagjait, Pázmány Pétert, valamint Esterházy Imrét is.

Az évente megrendezett koronázási ünnepek, szeptember elején rendre több ezer turistát vonzanak a szlovák fővárosba.

 

Gyakorlati tudnivalók

 

Cím: Bratislava, Rudnayovo námestie

Nyitva tartás: ápr – okt: H – Szo.: 09.00 – 18.00, V: 13.30 – 16.00

                        nov – márc: H-Szo: 09.00 – 16.00, V: 13.30 – 16.00

Belépő: 2 euro

bottom of page